Fairleys pakt uit!

Wist je dat ieder bedrijf een stel oude koffers in het schoonmaak hok heeft verstopt? Wist je dat niemand die bagage opruimt? Zelfs de conciërge blijft er bij weg want ze zijn niet van hem. Maar wat gebeurt er als ze blijven liggen?

Bij alle bedrijven waar ik ooit ben geweest staan er oude koffers ergens in het gebouw verstopt. In die koffers zit al het gedoe waar men liever over zwijgt. Weggeduwd maar niet weggegooid. In sommige gevallen recent gedoe, maar eerder iets van jaren terug. Het zijn de krassen die het bedrijf tekenen en die in veel gevallen dagelijks bij collega’s op het gemoed drukken. Het zit dus in de weg; regelmatig onbewust. Vaak is dat terug te zien in enige vorm van disfunctionaliteit. Om er een aantal te noemen: groot verloop medewerkers, gebrek aan samenhang en samenwerking, hoog ziekteverzuim, disfunctioneel leiderschap, stammenstrijd tussen afdelingen, warrige bedrijfscultuur, mislukte fusie of integratie, gebrek aan gedragen visie. 

Mijn werk is het om het ware potentieel uit het bedrijf te halen door ook het gedoe in die oude koffers samen aan te kijken. Regelmatig is de inhoud onbekend en is de verrassing des te groter als duidelijk wordt waar dat blok aan het been vandaan komt. In een traject van systemisch consultancy en organisatieopstelling ga ik met de cliënt een stap verder dan de traditionele consultancy: letterlijk ervaren wat het met de balans doet van je organisatie. Dus zien, voelen en ervaren hoe die bagage het bedrijf uit balans brengt. En daarna kijken wat er voor nodig is om de rust in het organisatiesysteem te herstellen. Een waardevol inzicht!

Wat er voor nodig is? Enkel de moed om als bedrijf in die koffer te kijken en de kwetsbaarheid te aanvaarden die zich toont. Spannend? Tuurlijk! Maar die bagage laten staan werkt ook niet.

Mocht je vragen hebben, bel me gerust, ik heb verstand van uitpakken!